loading...
::: آرکــــ سیتی | Arc City :::
نریمان کریم پور بازدید : 1094 دوشنبه 20 مهر 1394 نظرات (0)

چکیده

رشد و توسعه خطوط انتقال گاز و عدم وجود سیستمهای یکپارچه اطلاعاتی به روز باعث شده است که در بسیاری از موارد طراحی و نگهداری خطوط لوله و نیز رسیدگی به مشکلاتی که در اثر بروز حوادث گوناگون در خط لوله پیش می آید از پیچیدگی بسیاری برخوردار شود . بکارگیری اطلاعات توصیفی و مکانی دقیق و بهنگام عوارض موجود در نقشه های خطوط انتقال گاز نظیر لوله ,ایستگاههای تقویت فشار ، شیر و انشعابات در یک پایگاه اطلاعات مکا نی مرجع می تواند برنامه ریزان ، بهره برداران و امدادگران را که در مدیریت های مختلف مشغول بکار می باشند در جهت یک مدیریت بهینه و هدفمند یاری نماید . از آنجا که اساسا واژه خط لوله دلالت بر وجود یک موضوع بر روی زمین دارد ، می توان گفت که تقریبا همه اطلاعات عملیات انتقال گاز به نوعی با نقشه و در نهایت با مکان در ارتباط است .بنابراین وجود ا بزار لازم جهت دسترسی سریع به این اطلاعات و بهره گیری از روشهای نوین جهت تجزیه و تحلیل آنها دارای جایگاه ممتازی می باشد .

در این مقاله ابتدا به بررسی دلایل ضرورت استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) در قسمت خطوط لوله انتقال گاز خواهیم پرداخت و پس از آن به تشریح امکانات و توانمندیهای نرم افزار طراحی و مدیریت خطوط لوله انتقال گاز به عنوان نرم افزاری تخصصی در این زمینه می پردازیم .

١- مقدمه :

با توجه به اهمیت خطوط انتقال گاز بعنوان یکی از شر یانهای حیاتی کشور و جایگاه آن در عرصه های

اجتماعی , اقتصادی و بین المللی به جهت تحویل مداوم ، ایمن و مطمئن گاز به مشتر یان داخلی و خارجی ، وجود یک سیستم یکپارچه اطلاعا تی به روز که با در اختیار داشتن ابزارها ی لازم بتواند عهده دار دو بخش طراحی و نگهداری خطوط انتقال از طر یق ساماندهی انواع داده های توصیفی مورد نیاز و ارتباط آن با مکان با آنها در روی نقشه باشد ، می تواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای اطلاعاتی ، تحلیلی و برنامه ریزی بخش خطوط انتقال گاز باشد.

اگر چه بکار گیری GIS طی دهه گذشته در برخی از کاربردها در کشورمان مورد توجه قرار گرفته است ,ولی جای استفاده از این فنآوری در بخش خطوط لوله انتقال گاز هنوز خالی است . با توجه به وسعت کشورمان داشتن اطلاعات پایه نقشه ای به روز از وضعیت خطوط و تجهیزات مرتبط با آنها ضروری به نظر می رسد .

٢- کاربردهای اولیه GIS در طراحی و نگهداری خطوط لوله انتقال گاز

در این بخش به برخی از کاربردهای GIS در خطوط لوله انتقال گاز خواهیم پرداخت . از جمله این کاربردها می توان به مسیر یابی کلی و نهائی , طراحی مکانیکال , تعیین مناطق حادثه خیز , برآورد ریالی و متریال مورد استفاده در یک طرح , تحصیل اراضی , تعیین و مدیریت نقاط دارای ریسک

(HCA) و … می توان اشاره نمود.

۲-۱- مسیر یابی :

با استفاده از GIS می توان مسیر یابی کلی و نهائی خطوط لوله را با دقت و سرعت بالاتر ی به انجام رساند . برای این منظور با استفاده از تلفیق لا یه های مدل رقومی ارتفاعی( DEM) و شیب که با استفاده از نقشه های ۱/۲۵۰۰۰ سازمان نقشه بردار ی تهیه میگردند ، با لایه های زمین شناسی ,گسل ، هیدرواقلیم , نقاط جمعیتی، واحدهای صنعتی و محدوده های ممنوعه و با در نظر گرفتن قطر لوله های مورد نیاز و ظرفیت ایستگاههای تقویت فشار, مکانهای امن و مناسب اولیه برای عبور خط لوله جد ید بدست می آید . بر اساس این طرح او لیه , مسیر نها ئی بر اساس نمونه برداریهای خاکشناسی و با تهیه و انعکاس نقشه هایROUTE & PROFILE مشخص میشود .

۲-۲- طراحی مکانیکال :

GIS می تواند با استفاده از لایه ها یی نظیر راه ، راه آهن ، رودخانه و … ، محل برخورد خط لوله با سایر عوارض طبیعی و مصنوعی را مشخص نماید . با توجه به یکپارچگی نقشه مسیر خط لوله از ابتدا تا انتها ، این قابلیت می تواند در خصوص تصمیم گیری در مورد تعیین محل و نوع ایستگاههای تقویت فشار ، انشعابات و نوع آنها ، نقاط تست ، ایستگاههای حفاظت کاتدیک و …. به طراح کمک به سزائی نماید .

۲-۳- برآورد هزینه :

با استفاده از اطلاعات توصیفی خطوط لوله و تجهیزات آن ، می توان یک طرح را برآورد ریالی و متریال

نمود. به این ترتیب طراح بدون اینکه درگیر محاسبات مربوط به متره و برآورد گردد می تواند فقط به طرح خود بپردازد و محاسبات آن را به عهده نرم افزار ، با استفاده از GIS بگذارد . در صورت اتصال Database نرم افزار به اطلاعات موجودی انبار ، هر کالائی که می خواهد در طرح مورد استفاده قرارگیرد به طور خودکار از موجودی انبار کم می شود ودر صورت عدم وجود یک کالا در انبار سیستم می تواند با اعلام پیام مناسب ، طراح را از وضعیت بوجود آمده مطلع نماید .

۲-۳- مدیریت سوانح و رفع خسارات :

با استفاده از مدلسازی و تلفیق لایه های زمین شناسی ، گسل ، خاکشناسی ،رودخانه ، راه و راه آهن ، آبادیها، DEM و شیب با لایه سطحی حریم خط لوله و محدوده های دارای ریسک بالا می توان مناطقی که احتمال بروز ، حادثه در آنجا بیشتر است را مشخص نمود .در هنگام بروز حادثه نیز نیز با داشتن نقشه ای کامل که در آن مسیر راههای دسترسی و آبادیهای نزدیک به مکان حادثه مشخص است ، سرعت دسترسی به محل حادثه بیشتر شده و در نتیجه موجب کاهش زمان قطعی گاز خواهد شد .

۲-۴- مدیریت تحصیل اراضی :

با مشخص شدن مسیر خط لوله و حریم قانونی آن که بر اساس سایز ، فشار گاز درون لوله و کلاس لوله

تعریف می شود می توان به سرعت به مناطقی که در اثر عبور خط لوله گاز در حریم قرار می گیرند و باید از لحاظ حقوقی تعیین تکلیف شوند دست یافت .

پاسخ سریع به استعلامات مختلف که همه روزه به مدیریت خطوط انتقال گاز در خصوص حریم خطوط لوله می رسند نیز یکی دیگر از کاربردهای GISاست .

۲-۵- تعیین و مدیریت نقاط دارای ریسک بالا : (HCA)

نقاط دارای ریسک بالا نقاطی هستند که دارای پتانسیل تاثیرپذیری از تهدیدات بالقوه موجود در خط لوله میباشند .این نقاط به طور کلی با شاخصهای جمعیتی، زیست محیطی،مالی و اقتصادی و عملیاتی (استمرار گازرسانی به مشتری) تعیین می گردند.

ناحیه متاثر از خرابی یک خط لوله ، تابعی از قطر و فشار لوله می باشد . بطوریکه شعاع متاثر بالقوه برای گاز طبیعی از این رابطه به دست می آید :

R=0.69×D×√P

که در این فرمول :

= D قطر خارجی لوله بر حسب اینچ

=P حداکثر فشار بهره برداری بر حسب پوند بر اینچ مربع

=R شعاع متاثر بالقوه بر حسب فوت می باشد

البته در خصو ص خطوط لوله هائی با قطر و فشار پائین که ناحیه کوچکتری را نسبت به یک خط لوله با قطر و فشار بالا در صورت خرابی متاثر خواهد کرد باید عوامل دیگری از قبیل عمق دفن خط لوله و تعداد خانه ها و واحدهای ساختمانی درون ناحیه حادثه پذیر نیز مد نظر قرار گیرند.

با استفاده از GIS می توان ضمن نمایش محدوده دارای ریسک بالا با کلیک بر روی هرقسمت از خط لوله، نسبت به ایجاد یک لایه سطحی از اجتماع محدوده های دارای ریسک بالا اقدام نمود و همانگونه که قبلا گفته شد، با تلفیق این لایه با سایر لایه ها می توان محلهائی که عبور خط لوله از آنها امن می باشد ، مشخص نمود.

با توجه به مجموعه موارد فوق به نظر می رسد که مدیریت صحیح شبکه های خطوط انتقال گاز تنها از طریق یک نظام متکی بر اطلاعات سازماندهی شده و شیوه های علمی تحلیل، ارزیابی و برنامه ریزی و با استفاده از فناوریهای رایانه ای امکانپذیر باشد.

۳- نرم افزارهای تخصصی به عنوان تنها راه حل

بخش عملیات خطوط لوله انتقال گاز نیازمند ابزاری است که اولا بتواند اطلاعات کامل و بروزی از ساختار فعلی شبکه بهمراه جزئیات آن ارائه دهد و در بررسی شبکه و نگهداری آن با ارائه راه کار های مناسب یاری رساند .ثانیا کاربران ضمن سهولت استفاده از این ابزار ، امکان اعمال تغییرات در شبکه را به صورت کلی و جزئی داشته باشند ، به طوریکه این تغییرات کاملا مستند و دارای اعتبار باشند.

با استفاده از فن آوری سیستم اطلاعات جغرافیایی , دریچه ای تازه در امر عملیات خطوط انتقال گاز گشوده خواهد شد و هزینه های ناشی از عدم دقت در ارائه طرحهای نامناسب به طور چشمگیری کاهش خواهند یافت .

۴- لایه های مورد نیاز نرم افزار :

  • نقشه های پایه شرکت گاز شامل :
    • نقاط پالایشگاهها
    • مسیر و پروفیل خط لوله یا نقشه های R&P
    • نقاط تقاطع خطوط انتقال گاز از قبیل راه آهن ، کانال ، مسیل ، جاده …
    • نقاط ایستگاههای تقویت فشار ، حفاظت کاتدی، CGS ها ، شیر و …
    • نقشه های مکانیکال یا ایزومتریک ایستگاههای تقویت فشار , شیر و انشعابات
    • نقشه های تیپ ایستگاههای شیر و نقاط انشعاب ، حفاظت زنگ و… CGS ،
    • نقاط تست (Test Point)
  • توپوگرافی
  • حریم قانونی شهرها
  • آبادیها
  • زمین شناسی
  • خاکشناسی

۵- نرم افزار جامع طراحی و نگهداری خطوط انتقال گاز

افزایش کارایی و بهره وری فعالیتهای گازرسانی از طریق بکارگیری تکنولوژی نوین یکی از اهداف مهم و

اساسی شرکت ملی گاز ایران است. از آنجا که بیشتر سیاستها، طرحها ، و عملیات روزمره در بخش خطوط لوله انتقال گاز به اطلاعات مکاندار دقیقی نیاز دارد ، سیستمی که بتواند تمامی اطلاعات مورد نیاز شرکت گاز را در یک نظام ماشینی گرد آورده و سازماندهی نماید ، بسیار سودمند خواهد بود.

نرم افزار جامع طراحی و مدیریت خطوط لوله انتقال گاز ، می تواند از طریق یکپارچه سازی اطلاعات کلیه واحدها در یک محیط اشتراکی و نمایش آن بصورت نقشه ، برای برنامه ریزی و تصمیم سازی بهتر کمک نماید . این نرم افزار علاوه بر دارا بودن ویژگیهای یک نرم افزار GISکلیه ابزارهای مورد نیاز طراحی شبکه انتقال گاز را نیز دارا می باشد .

این برنامه که با زبان Visual C++ نوشته شده ، وابسته به هیچ نرم افزار جانبی دیگر نبوده و بر اساس نیازها و استانداردهای شرکت ملی گاز ایران طراحی و برنامه نویسی گردیده است . کلیه قسمتهای برنامه فارسی بوده و کار با آن برای کاربر بسیار ساده می باشد.

این نرم افزار را در حقیقت می توان مجموعه ای از ابزار های CADبه علاوه GIS دانست. کلید موفقیت این نرم افزار وجود ابزارهای ترسیمی و ویرایشی قوی در کنار ارتباط سریع و آسان موضوعات ترسیمی با بانک اطلاعات توصیفی آنهاست . بنابراین از طریق اطلاعات متصل به هر یک از موضوعات ترسیم شده می توان نقشه را پس از ترسیم براحتی تجزیه و تحلیل و برآورد هزینه نمود.

۶- برخی از امکانات اختصاصی نرم افزار :

  • در اختیار داشتن المانهای مورد نیاز در زمینه طراحی شبکه خطوط انتقال گاز با شکل و نماد استاندارد آنها
  • شیء گرا : درک کلیه المانها تعریف شده و برخورد هوشمندانه با آنها
  • کاملاً ایرانی ، عدم نیاز به هیچ نرم افزار جانبی دیگر جهت پردازش اطلاعات گرافیکی و توصیفی
  • طراحی شده به روش برنامه نویسی باز : بدین معنا که به جز هسته اصلی نرم افزار ، بقیه قسمتهای آن (منوها ، ابزارها و … ) باز بوده و کاربران میتوانند بسته به نیاز خود آن را تغییر دهند .
  • ارتباط با سخت افزارهای برداشت اطلاعات محلی خط لوله از طریق در یافت اطلاعات از آنها و نمایش آنها بر روی بستر نقشه.
  • در اختیار داشتن مجموعه ابزارهای طراحی (CAD) و ویرایشی قدرتمند جهت طراحی و نقشه کشی آسان و سریع .
  • ارائه گزارشات نامحدود از وضع شبکه موجود و طرح توسعه به تفکیک و در حد یک منطقه انتخاب شده
  • سرعت بالای پردازش ، ذخیره و بازیابی اطلاعات .
  • ثبت و بازیابی اطلاعات بازدیدهای دوره ای ، تحویل و تحول تاسیسات جدید و حوادث
  • امکان تلفیق لایه ها و تعیین مسیر بهینه خط لوله انتقال گاز
  • برآورد کامل ریالی و کالای طرح شامل استخراج طول های مورد نیاز از لوله های مختلف به تفکیک قطر ،
  • استخراج اقلام موجود در نقشه های فنی پروژه ، تهیه لیست سفارش خرید و نهایتا برآورد هزینه پروژه
  • امکان ورود اطلاعات خام نقشه برداری و ترسیم نقشه دقیق مسیر با دریافت دو مولفه طول و زاویه تغییر جهت نسبت به مبداء ، (امکان ترسیم بوسیله مختصات نسبی ، قطبی ، مطلق و یا به کمک ماوس)
  • ترسیم پروفایل خط لوله به استفاده از اطلاعات نقشه برداری و یا به کمک نقشه توپوگرافی
  • امکان تعریف پرس و جوی نامحدود از اطلاعات توصیفی و مشاهده عوارض انتخاب شده بر روی نقشه
  • دارای هوشمندی لازم جهت کنترل طراحی و افزایش دقت آن در هنگام کار بمنظور جلوگیری از بروز خطاهای احتمالی
  • گزارش مشخصات توصیفی خط لوله شامل : ضخامت دیواره ،قطر،نوع درز و فاکتور اتصال ،تولید کننده ، تاریخ تولید ، مشخصات جنس ،مشخصات تجهیزات متالوژیکی ،سال نصب ،روش خم کاری ،عمق دفن ،شرایط پوشش و نیز مشخصات محاسباتی شامل حریم ابنیه عادی ، حریم محل تجمع یا خطرناک ، نقاط دارای ریسک بالا (HCA) با حرکت اشاره گر ماوس بر روی خط لوله بدون تقسیم خط لوله به اجزاء کوچکتر در نظر گرفتن لوله بصورت یک Objectو امکان اتصال اطلاعات مختلف توصیفی به آن در هر نقطه از لوله (، بطوریکه آن اطلاعات فقط برای بخش خاصی از بصورت منفصل
  • ارائه گزارش فعالیتهای کاربر به صورت کامل : تاریخ و زمان هر عملی در نرم افزار به طور دقیق گزارش می شود . به این ترتیب مجموعه مدیریتی ، علاوه بر امکان مشاهده حجم کار انجام شده در یک دوره
  • مشخص توسط یک کاربر ، امکان کنترل دقیق ورود و خروج او را نیز خواهند داشت.
  • نحوه ذخیره سازی داده های مکانی به صورت باینری و با ساختار برداری (Vector)
  • امکان استفاده از ODBC جهت برقراری ارتباط با سایر بانکهای اطلاعاتی
  • عدم محدودیت در تعداد لایه
  • تحت شبکه باامکان ترسیم و ویرایش چندین کاربردر یک زمان و روی یک نقشه با رعایت سطوح دسترسی
  • تولید DEM(مدل رقومی ارتفاعی زمین) از طریق روش شبکه نامنظم مثلثی TIN
  • امکان دریافت اطلاعات از سیستم موقعیتیاب ماهواره (GPS)

نویسنده: محمدرضا داوری

نریمان کریم پور بازدید : 696 دوشنبه 20 مهر 1394 نظرات (1)

رفاه جوامع انسانی، بستگی زیادی به قدرت جمع آوری و تحلیل اطلاعات مکانی پیدا کرده است . جمعیت جهان روز بروز افزایش یافته و منابع بنحو روز افزونی کمیاب می‌شوند .
سیستم های اطلاعات جغرافیایی ابزار قدرتمندی برای جمع آوری و تحلیل داده های مختلف مکانی هستند که در نهایت پیچیدگی های مسائل مربوط به کمیابی منابع را مرتفع کرده و امکان بهینه کردن استفاده از آنها را فراهم می آورند . جی.آی.اس (GIS) ابزار علمی جهت جمع آوری و کنترل اطلاعات صحیح و متنوع جغرافیایی (مکانی) و توصیفی را در صنعت برق بدست می دهد و نهایتاً ابزار موثری جهت درک رابطه بین پدیده های مختلف جغرافیایی بحساب می آید .
امروزه تعداد زیادی از مدیران و تصمیم گیرندگان تشخیص داده اند که استفاده از تکنولوژی جی.آی.اس (GIS) در ارتباط با داده های حجیم، پیچیده و تصمیم گیری های مبتنی بر این داده ها ، اجتناب ناپذیر است . تکنولوژی جی.آی.اس (GIS) در عرض دو دهه گذشته بنحو چشمگیری توسعه یافته است .
جی.آی.اس (GIS)، روش نوینی برای نگرش به اطلاعت جغرافیایی
سامانه های اطلاعات جغرافیایی “Geographical Information Systems” که به اختصار GIS نامیده شده اند، سیستم نوینی جهت جمع آوری، ذخیره و آنالیز اطلاعات و پدیده‌های جغرافیایی در مواردی است که موقعیت و شرایط جغرافیایی پدیده ها ویژگی مهم و حساس برای آنالیز به شمار می رود . به عبارت دیگر ، GIS کلیه اطلاعاتی را که به نحوی به مکان جغرافیایی مربوط می شوند . اعم از تصویری یا رقومی در بر میگیرد. به زبانی ساده تر، GIS مجموعه ای از نقشه ها و اطلاعات توصیفی مربوط به عوارض موجود در نقشه ها را در خود گردآوری می کند .
نظام سنتی ذخیره داده ها در مقایسه با GIS هر تشکیلاتی بر یک نظام جمع آوری، ذخیره و پردازش اطلاعات متکی است که ممکن است در سطوح مختلفی از کامپیوتر بهره بگیرد . به هر صورت در حال حاضر در تشکیلات مربوط به مدیریت منابع طبیعی، بطور کلی و مدیریت منابع آب به ویژه (مهندسین مشاور، شرکت ها و سازمان های دولتی وابسته به مدیریت منابع نظیر وزارت کشاورزی، وزارت نیرو، و غیره) نارسایی های متعددی در نظام ذخیره و پردازش داده ها به چشم می خورد که رفع آنها در نظام “سنتی” موجود، بسیار دشوار است :
روش، شکل و محل ذخیره اطلاعات مکانی (نقشه ها) و توصیفی کامل و یکدست نیست، بخشی از اطلاعات به صورتی پراکنده در فایل های کامپیوتری ذخیره شده و بخش دیگر در زونکن ها و نقشه های کاغذی حفظ می شود که از لحاظ فیزیکی آسیب پذیر بوده و تغییر و اصلاح و تکثیر مجدد آنها با صرف هزینه و وقت قابل توجهی همراه است .
اطلاعات مکانی یانقشه های یک پروژه به صورت استاندارد حفظ و ثبت نمی شوند . سیستم مختصات جغرافیایی متفاوت است و بعلت یکسان نبودن مقیاس نقشه ها هم‌پوشی نقشه ها عملی نیست .
منابع تهیه نقشه متفاوت است و عدم هماهنگی بین نقشه هایی که از منابع متفاوت تهیه شده اند و در گروههای تخصصی مختلف یک طرح مورد استفاده قرار می گیرند در بسیاری از موارد مشکلاتی پیش می آورد .
گروههای مختلف تخصصی طرح ممکن است مستقل از هم و با معیارهای متفاوت اقدام به تهیه نقشه موضوعی واحدی از یک پروژه بنمایند. به عبارت دیگر ، اطلاعات مشابه به صورت‌های گوناگونی ذخیره می‌شوند (مثلاً نقشه‌های مختلف با تعاریف متفاوتی از مقولات بکار‌بری اراضی به کار می رود ) .
فرمت داده ها یکسان نیست و تبادل اطلاعات بین گروه‌های مختلف کم است (هر گروه به طور مستقل داده‌های خود را ذخیره می‌کند).
سرعت واکشی و پردازش اطلاعات کم است و قابلیت تحلیل داده های حجیم و پیچیده محدود است .
تلفیق نقشه ها واطلاعات توصیفی به دشواری و با صرف وقت زیاد انجام می گیرد.
در مقایسه با روش سنتی ، ذخیره و سازماندهی داده های یک طرح در محیط GIS یک آرشیو نیرومند و سازمان یافته ایجاد خواهد کرد که در آن نقشه‌ها و اطلاعات مربوط به طرح به صورتی منسجم در چهارچوب طرح یکپارچه شده و مجموعه کاملی از نقشه‌ها و اطلاعات توصیفی در آن بسته بندی می شوند . در این مجموعه، مغایرت ها و عدم تطبیق ها به راحتی شناسایی و رفع می شوند. فورمت داده ها یکسان و تبادل داده ها آسان است . به این ترتیب تمام گروه های تخصصی دست اندرکار پروژه از یک بانک واحد اطلاعاتی استفاده می کنند . نتیجه پردازش داده ها در هر گروه تخصصی نیز می‌تواند در این مجموعه ذخیره شود . استفاده تمام گروه های تخصصی از یک بانک واحد اطلاعاتی از بسیاری از دوباره کاری‌ها پیش گیری کرده و این امکان را فراهم می‌آورد که اطلاعات مکانی و توصیفی به صورتی یکدست و هماهنگ (مثلاً با دستگاه مختصات جغرافیایی یکسان) مورد استفاده گروه های مختلف تخصصی قرار گیرد.
ولی آنچه که در مقایسه روش “سنتی” و استفاده از GIS در ارتباط با ذخیره داده ها گفته شد تمامی مطلب نیست . در واقع آنچه که GIS را از روش سنتی ذخیره و پردازش داده‌ها متمایز می کند قابلیت هایی است که در بازیابی و تحلیل داده ها به کار می آید .این سیستمها بویژه در تعریف و تحلیل انواع شبکه بسیار کارآمد هستند.
کاربردهای ویژه جی.ای.اس (GIS) درمدیریت شبکه برق
شبکه های برق در مقایسه با شبکه های دیگری نظیر شبکه آب از پیچیدگی بیشتری برخوردارند وعموما متشکل از تأسیسات، کابل ها و سیم ها، ترانسها، کنتورها (مشترکین) و اجزای دیگری هستند که مدیریت آن مستلزم داشتن ابزار توانمندی جهت ذخیره و سازماندهی اطلاعات و نقشه هاست. امروزه سیستم های اطلاعات جغرافیایی به عنوان کارامدترین سیستم (و به طور منحصر بفرد) جهت مدیریت شبکه ها از جمله شبکه برق شناخته و به کار گرفته شده اند
 

(تصویر فوق :  نسخه سوم پایگاه داده مکانی استاندارد صنعت برق مربوط به پست برق 230 کیلوولت می باشد که توسط اینجانب نریمان کریم پور در محیط نرم افزار GIS ترسیم شده است)

 
کاربرد ویژه سیستم های اطلاعات جغرافیایی در مدیریت شبکه های برق را به شرح زیر میتوان خلاصه کرد:
الف-ذخیره سازی وسازماندهی داده های طرح (نقشه ها و اطلاعات توصیفی مربوط به آنها)
نقشه ها : کاربرد gis در برق پلان شبکه برق مدیریت شبکه برق gis در برق  کاربرد gis در صنعت برق
پلان شبکه برق
نقشه موقعیت ترانسها، پایه هاو سایر اجزای شبکه
نقشه موقعیت مشترکین.
نقشه تقسیم بندی مناطق.
نقشه عمومی شهر (خیابانها، عوارض شاخص)
نقشه پراکندگی جمعیت.
اطلاعات توصیفی و رقومی :
جزئیات مشخص شبکه آب شامل :
سیمها وکابل ها: قطر، جنس، نوع، تاریخ، نصب، تعداد مدار، شماره ترانس مربوطه.
ترانس: شماره ترانس، سال ساخت، سال نصب،ظرفیت، ولتاژ، آدرس.
مشترک(کنتور): شماره اشتراک، نام مشترک، نوع اشتراک (تک فاز، سه فاز..)، نوع کنتور، فاز تغذیه، قدرت، آدرس.
ترانس : شماره ترانس ، سال ساخت ، سال نصب، ظرفیت، ولتاژ، آدرس.
پایه : طول، اندازه، تعداد مقره، نوع طرح، فونداسیون(بتنی، سنگ و خاک)
تراکم یا میزان جمعیت در نقشه تراکم جمعیت .
کدهای ناحیه در نقشه تقسیم بندی مناطق .
مشخصات عوارض شاخص شهر .
نام و مشخصات خیابانهای شهر .
آرشیو سازمان یافته و منسجمی که با استفاده از داده های فوق در محیط GIS ایجاد می شود ، بازیابی اطلاعات را هم در مرحله طراحی و هم در بهره برداری تسهیل می کند . این آرشیو ، امکانات زیر را فراهم می آورد :
مدیریت نمایش اطلاعات موضوعی مختلف
نمایش اطلاعات موضوعی طرح – به معنای نمایش نقشه یا نقشه های انتخاب شده ، برچسب زنی ونهایتاً ترسیم
آنهاست . به این معنی که از میان نقشه های موضوعی مختلف طرح
می توان نقشه های مورد نظر (مثلاً نمایش لوله هایی که قطرهای متفاوت دارند با رنگ‌های متفاوت).
انجام جستجوهای مکانی و توصیفی براساس پارامترهای مورد نظردر واقع امکان بازیابی و نمایش عوارض خاص با شرایط خاص در پروژه است . عارضه یا عوارض خاص می تواند برای مثال ترانس یا ترانسهایی با شرایط مشخص باشد . نمایش اطلاعات انتخاب شده می تواند با علائم متفاوت و متناسب با شرایط عوارض مورد نظرانجام گیرد (مثلاً نمایش کابل هایی که قطرهای متفاوت دارند با رنگ‌های متفاوت ).
امکان به هنگام سازی و به روز رسانی اطلاعات توصیفی و مکانی : تغییرات ایجاد شده در نقشه ها و اطلاعات توصیفی مربوطه به راحتی در محیط GIS قابل اعمال است . ضرورت انجام این تغییرات هم در مرحله طراحی و هم در بهره برداری ممکن است پیش آید .
تحلیل های آماری مرتبط با اطلاعات توصیفی این امکان در مرحله طراحی در مواردی نظیر انتخاب گزینه و برآورد هزینه و درهنگام بهره‌برداری به دلایل مختلف از جمله تصمیم گیری در ارتباط با بهره برداری بهینه به کار خواهد آمد .
امکان تهیه نقشه در اندازه و مقیاس‌های مختلف
ب- تحلیل اطلاعات
وجود قابلیت‌های متنوع تحلیلی در نرم افزارهای معتبر GIS امکان انجام تحلیل‌های گوناگون را فراهم می‌آورد . امکان انجام تحلیل های مختلف در شبکه، تلفیق نقشه های موضوعی مختلف و اطلاعات توصیفی مربوط به آنها با یکدیگر ، امکان تلخیص نقشه ها ، امکان حریم یابی و قابلیت‌های متعدد تحلیلی دیگر GIS از دوجهت به کمک کارشناس طراح خواهد آمد :
وجود این قابلیت ها به کارشناس طراح کمک خواهد کرد تا طرح های پیشنهادی را بررسی و آنالیز کرده و به کمک قابلیتهای نیرومند بازیابی اطلاعات به “اگر”ها پاسخ گفته و تنگناها و مشکلات طرح را به سهولت ببیند و نهایتاً انتخاب مناسبی انجام داده و تصمیم مقتضی به عمل آورد . ضمناً گزینه های انتخاب شده می توانند به تنهائی از جهات مختلف بررسی شدهو با لحاظ کردن پارامترهای طراحی در بانک اطلاعاتی GIS طراحی دقیق و مناسبی به عمل آید .
گزینه های احتمالی مختلف از جهات اقتصادی و فنی به راحتی در محیط GIS قابل مقایسه اند ، به همین جهت می توان از قابلیت های تحلیلی GIS جهت مقایسه گزینه ها و انتخاب گزینه مناسب به نحو مطلوبی استفاده کرد .
قابلیت تحلیلی GIS در مرحله بهره برداری کمک شایانی به بهره برداری بهینه از طرح خواهد کرد. اطلاعات ذخیره شده در سیستم در زمینه های گوناگون در جهت بهره برداری بهینه از طرح به کار خواهد آمد . از جمله :
محاسبات، برآوردها و تحلیل ها
زمان بندی وکنترل مصرف برق در شرایط اضطراری
برآورد هزینه های اصلاح شبکه در یک منطقه مورد نظر .
تعیین تعداد انشعابات منصوبه روی یک ترانس و امکان اتصال انشعابات دیگر.
تعیین نوسانات فصلی و روزانه در یک نقطه .
مشخص کردن مشترکینی در نتیجه خاموش کردن یک ترانس بی برق می شوند .
مشخص کردن ترانسی که یک مشترک یا بخشی از شبکه را تغذیه میکند.
مشخص کردن نزدیک ترین ترانس برای ایجاد انشعاب (های )جدید
تعیین مناطق مصرف غیر عادی .
شناسایی مشترکین پر مصرف .
شناسایی و اصلاح کنتورهای خراب .یا دستکاری شده
ارزیابی توانایی تاسیسات موجود در خدمات دهی بطور کلی و پذیرش انشعاب های جدید و یا مشترکین جدید .
شناسایی بدهی های بالای میزان معین و شناسایی و محاسبه کلی بدهی ها
خلاصه
اطلاعات مربوط به شبک برق بسیار متنوع، حجیم و پیچیده است. سازماندهی، بازیابی و پردازش این داده ها یا روشهای سنتی اگر غیرممکن نباشد بسیار دشوار، وقت گیر و توام با خطاست. GIS به عنوان راه حل اجتناب ناپزیری جهت ذخیره، سازماندهی و تحلیل داده های مربوط به شبکه شناخته شده و در بسیاری از کشورها برای مدیریت شبکه های برق بکار گرفته می شود.
باین ترتیب، GIS بطور کلی بعنوان سیستمی کارآمد جهت ذخیره و سازماندهی داده های حجیم گرافیکی (نقشه ها) و توصیفی- رقومی شبکه، وبطور ویژه بعنوان سیستمی با ابزار نیرومند جهت افزایش کارایی شبکه، رفع تنگناها و نقایص شبکه، اداره امور مشترکین، یافتن راه حل های بهینه جهت گسترش شبکه، برخورد با مشکلات مقطعی و پیش بینی نشده شبکه و بسیاری موارد دیگر بکار می آید.

 

درباره ما
Profile Pic
برنامه ریزی شهری و شهرسازی| GIS | نقشه برداری یکی از باسابقه ترین صفحات وب در این زمینه
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آرشیو
    صفحات جداگانه
    ::: آرکــــ سیتی | Arc City :::

    برنامه ریزی شهری

    شهرسازی

    توسعه شهری

    رشد هوشمند شهری

    آمار سایت
  • کل مطالب : 34
  • کل نظرات : 4
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 4
  • آی پی امروز : 0
  • آی پی دیروز : 17
  • بازدید امروز : 2
  • باردید دیروز : 24
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 6
  • بازدید هفته : 48
  • بازدید ماه : 264
  • بازدید سال : 3,622
  • بازدید کلی : 42,261